Polymers in Medicine

Polim. Med.
Scopus CiteScore: 3.5 (CiteScore Tracker 3.6)
Index Copernicus (ICV 2023) – 121.14
MEiN – 70
ISSN 0370-0747 (print)
ISSN 2451-2699 (online) 
Periodicity – biannual

Download PDF

Polymers in Medicine

2012, vol. 42, nr 3, July-December, p. 185–190

Publication type: original article

Language: English

Extraction and Characterization of Mango Peel Pectin as Pharmaceutical Excipient

Ekstrakcja i charakterystyka pektyny ze skórki mango jako farmaceutycznej substancji pomocniczej

Rishabha Malviya1,, Giraj T. Kulkarni2,

1 Rexcin Pharmaceuticals Private Limited, Vill. Katha Baddi, Plot No-105-106, Baddi, Distt-Solon, Himachal Pradesh, India

2 Principal, Laureate Institute of Pharmacy, Vill & Post-Dehra, Distt-Kangara, Himachal Pradesh

Abstract

Aim of study. Present study includes extraction and characterization the mango peel derived pectin as a pharmaceutical excipients.
Material and Methods. Pectin was obtained using acidified water based extraction in soxhlet apparatus. To characterize the extracted pectin phytochemical screening was done and micromeritic properties, flow behavior, surface tension, viscosity and swelling index were calculated.
Results. Using water based extraction method 25.26% yield of pectin was obtained. The result revealed the fact that extracted mango peel pectin exhibited good flow properties (angle of repose 28.01), 41.90±2.62 dynes/cm2 surface tension, 0.46 % w/w total ash, 0.76% loss on drying and pH was found 4.15, showed that this can be used in dosage form, without any irritation. Extracted pectin was soluble in warm water while insoluble in organic solvents.
Conclusion. Results of evaluated parameters showed that mango peel derived pectin can be used as pharmaceutical excipient to prepare solid oral dosage form.

Streszczenie

Cel pracy. Celem prezentowanej pracy było przedstawienie zagadnienia ekstrakcji i charakterystyka pektyny ze skórki mango, jako farmaceutycznej substancji pomocniczej.
Materiał i metody. Skórka mango była używana jako surowiec do uzyskania pektyny. Badania obejmoway: fitochemiczne badania przesiewowe, właściwości mikromerytyczne, zachowanie sypkości, ocenę napięcia powierzchniowego i lepkości, wskaźnik pęcznienia pektyny ze skórki mango jako składnika farmaceutycznego. Pektyna ze skórki mango była uzyskiwana w drodze ekstrakcji z użyciem zakwaszonej wody w aparacie soxhlet. Wykorzystano farmakopealne procedury do badania: właściwości mikromerytycznych, rozpuszczalności, właściwości organoleptycznych, pH, napięcia powierzchniowego, lepkości, wskaźnika pęcznienia oraz charakterystyki powierzchni pektyny ze skórki mango.
Wyniki. Po zastosowaniu ekstrakcji z użyciem wody uzyskano wydajność otrzymywania pektyny na poziomie 25,26%. Wyniki badań wykazały, że ekstrahowana ze skórki mango pektyna posiada dobrą sypkość (kąt zsypu 28,01), napięcie powierzchniowe 41,90 ± 2,62 dyn/cm², popiół całkowity 0,46%, stratę przy suszeniu 0,76% i pH 4,15. Badania te wykazały, że pektyna może być stosowana w postaci leku bez wywoływania podrażnień. Wyekstrahowana pektyna była rozpuszczalna w gorącej wodzie, a nierozpuszczalna w rozpuszczalnikach organicznych.
Wnioski. Wyniki ocenianych parametrów wykazały, że pektyna ze skórki mango może być używana jako farmaceutyczna substancja pomocnicza w przygotowaniu stałej doustnej postaci leku.

Key words

mango peel pectin, pectin, extraction, characterization, pharmaceutical excipient, natural polymer

Słowa kluczowe

Pektyna ze skórki mango, pektyna, ekstrakcja, charakterystyka, farmaceutyczna substancja pomocnicza, polimer naturalny

References (11)

  1. Knox J. P., Mikkelsen J. D., Willats W. G. T.: Pectin: new insights into an old polymer are starting to gel. Food Science and Technology, (2006), 17, 97–104.
  2. Pilnik W., Kravtchenko T. P., Voragen A. G. C.: Analytical comparision of three industrial pectin preparations. Carbohydrate Polymer, (1992) 18, 17–25.
  3. Schols H. A., Voragen A. G. J.: Complex Pectins: Structure Elucidation Using Enzymes, Pectins and Pectinases. 1st ed. Elsevier Science B.V.: Amsterdam, (1996).
  4. Malviya R., Srivastava P., Bansal M., Sharma P. K.: Mango Peel Pectin as Superdisintegrating Agents. Journal of Scientific and Industrial Research, (2010), 69, 688–690.
  5. Malviya R.: Extraction and characterization of selected mucilage as a pharmaceutical excipients. Polim. Med. (2011), 41, 3. 39–44.
  6. Lala P. K.: Practical Pharmacognosy. Calcutta, Lina Guha, (1981), 135.
  7. Indian Pharmacopoeia [CD-ROM] Version 1. FDA Maharashtra: Mumbai (1996).
  8. World Health Organization, Quality control methods for medicinal plant materials. WHO: Geneva (1998).
  9. Kulkarni G. T., Gowthamarajan, K., Rao B., Suresh B.: Evaluation of binding properties of selected natural mucilages. Journal of Scientific and Industrial Research, (2002), 61, 529–532.
  10. Malviya R., Srivastava P., Bansal M., Sharma P. K.: Preparation and Evaluation of Disintegrating Properties of Cucurbita maxima Pulp Powder. International Journal of Pharmaceutical Sciences, (2010), 2, 1, 395–399.
  11. Malviya R., Shukla P., Srivastava P.: Preparation, Characterization and Evaluation of Chitosan–Gum Arabic Coacervates as Excipient in Fast Disintegrating/ Dissolving Drug Delivery system. FABAD Journal of Pharmaceutical Sciences, (2009), 34, 213–223.